
Arizona Credit Card Reportina Reauirements 

Summary Conclusion: Federal law preempts application of state credit card reporting 
requirements to federal savings associations. The types of state laws preempted for 
federal savings associations include laws purporting to impose requirements regarding 
filings or reports by creditors and disclosure and advertising. 
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Re: Arizona Credit Card Reporting Requirements 

Dear [ I: 

Thank you for your letter on behalf of [ ] (“Association”), a 
federal savings association. In your letter, you ask the OffIce of Thrift Supervision (“OTS”) to issue a 
legal opinion on whether a federal savings association must comply with an Arizona law requiring 
financial institutions to file reports about their credit card operations. In sum, we conclude that federal 
savings associations are not required to comply with the Arizona credit card reporting requirements. 

The state law in issue is Arizona Revised Statutes 5 6-140. Section 6-140.A. requires all 
financial institutions that issue “revolving loan accounts resulting from credit card accounts” to 
persons residing in the state to report to the Superintendent of Banks the financial institution’s current 
interest rate and related information for each type of credit card it offers.’ Section 6-140.B. requires 
financial institutions to report changes to such information within 30 days. Section 6-140.C. provides 
that the Superintendent will compile a quarterly report on the interest rates of each institution, 
distribute the report as he deems appropriate, and make the report publicly available. Section 6-140.D. 
clarifies that 4 6-140 applies not only to state-chartered institutions, but also to federal savings 
associations and other types of federally-chartered institutions, if they have a home offlice or branch in 
the state. 

Other information you provided with your inquiry indicates that the Superintendent prescribes a 
“Credit Card Information” form that each financial institution must complete and submit for each type 
of credit card it offers. The form fnrther requires the institution to attach the institution’s credit card 
brochure showing the terms and conditions. 

’ The specific information required is: (1) interest rate for the credit card as an annual percentage rate as defined in the 
Truth-in-Lending Act, disclosing rates separately if they vary by outstandiig balance; (2) annual fees; (3) late payment or 
delinquency charges; (4) grace period; (5) miniium monthly payment; (6) amount or method of determining any other 
charge permitted under a separate provision of Arizona law (e.g., a transaction charge for each separate purchase, an 
overlimit charge); and (7) any inducement tbe fmancial institution offers to a holder of, or applicant for, its credit card. 
Ark Rev. Stat. $6-140.A. 
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The information you submitted to us indicates that during the period June 2001 to December 
2001 i the Association received three notices from the Arizona Banking Department requiring 
compliance with 5 6-140. The Association also received a letter dated October 4,2001, from the 
Arizona Attorney General’s office reaffmning that position? 

Federal law preempts application of these Arizona credit card reporting requirements to federal 
savings associations. OTS regulations promulgated under the Home Owners’ Loan Act (“HOLA”), 
12 U.S.C. 5 1461 el seq., specifically provide that the types of state laws preempted for federal savings 
associations “include, W~I~OUI limirarion, state laws purporting to impose requirements regarding . . . 
(I)jilings[] or reporfs by creditors [and] (9) disclosure and adverrising[.] ” 12 C.F.R. 8 560.2(b) 
(2001) (emphases added). 

Moreover, OTS, and its predecessor agency, the Federal Home Loan Bank Board (“FHLBB”), 
have opined repeatedly that state reporting requirements on the operations of financial institutions are 
preempted for federal savings associations. See, e.g., OTS Mem. Chief Counsel, December 22, 1998 
(reports on electronic branches including fee schedules); OTS Op. Chief Counsel, July 1, 1998 (reports 
on ATMs mcluding fee schedules); OTS Op. Chief Counsel, January 18, 1996 (financial and other 
reports); OTS Mem. Deputy Chief Counsel, May IO, 1995 (financial and other reports); and FHLBB 
Mem. Acting General Counsel, October 29, 1976 (examination reports). 

Finally, the reporting requirements appear to be attempts by the State to monitor and examine 
federal savings associations. Such attempts are impermissible because only OTS has such authority.3 
Subject to rare exceptions not applicable here, states have no authority to monitor, examine, or inquire 
into the operations of federal savings associations4 

We trust this is responsive to your inquiry. If you have further questions, please contact 
Richard Bennett, Counsel (Banking and Finance), at (202) 906-7409. 

4ii?zi* 
Chief Couns 

cc: Craig Raby, Assistant Attorney General 
Consumer Protection & Advocacy Section 
State of Arizona Office of the Attorney General 

OTS Regional Directors 
OTS Regional Counsel 

’ In an unsuccessful attempt lo resolve this matter, OTS staff sent the Arizona Anomey General’s offtce copies of relevant 
OTS regulations and prior opinions and explained OTS’s view of applicable federal law and regulations. 

’ Under HOLA $5 4(a) and 5(a), OTS possesses exclusive and plenary authority to provide for the examination, operation, 

and regulation of federal savings associations. 12 U.S.C.A. $5 1464 and 1464(a) (West 2001). 

’ See OTS Ops. Chief Counsel, July 1, 1998, at 11 and n. 39 and January 18, 1996, at 2-3 (and authorities cited in each). 


