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Subject: Arkansas Franchise Tax and Par Value of National Bank Shares 
 
Dear [           ]: 
 
This is in response to your letter inquiring whether 12 U.S.C. § 52 prohibits a national bank from 
decreasing the par value of its shares to $0.01 per share with an offsetting increase to the bank’s 
“capital in excess of par” account.  For the reasons discussed below, we conclude that section 52 
does not prohibit a national bank from decreasing the par value of its shares and increasing the 
bank’s capital surplus.  To the extent that a national bank avails itself of these options, it may 
affect its State tax obligations pursuant to the operation of 12 U.S.C. § 548.   
 
I.  Background 
 
You have indicated that banks located in Arkansas are required to pay an annual franchise tax 
pursuant to the Arkansas Corporation Franchise Tax Act of 19791 (the “Arkansas Franchise Tax 
Act”).  For a bank with all its property located in Arkansas, the amount of the franchise tax is 
computed by multiplying the number of the bank’s shares outstanding times the par value per 
share times 0.27%.2   The par value of a bank’s shares thus significantly affects the amount of 
franchise tax payable.    
 
II.  Discussion 
 
The National Bank Act does not prohibit a national bank from having shares with a par value of 
$0.01.3  Section 52 provides that “[t]he capital stock of each association shall be divided into 
shares of $100 each, or into shares of such less amount as may be provided in the articles of 
                                                 
1  Ark. Code Ann. §§ 26-54-101 et seq. (Michie 2001). 
 
2  The product of shares outstanding times par value per share may be considered the “tax base.”  The 0.27 percent 
may be considered the “tax rate.” 
 
3  You have represented that it is legally permissible under Arkansas law for a State bank organized in Arkansas to 
have shares with a par value per share of $0.01. 



association.”  That provision thus establishes a maximum par value per share for a national 
bank’s shares, but does not establish any minimum par value.  Prior to December 27, 2000, 
12 U.S.C. § 51 imposed on national banks a minimum aggregate par value requirement ranging 
from $50,000 to $200,000.  Section 51 was repealed in the Financial Regulatory Relief and 
Economic Efficiency Act of 2000 (the “2000 Act”).4  The legislative history of the 2000 Act 
indicates that Congress considered the section 51 minimum capital requirement obsolete since 
Congress had granted the Federal banking agencies the regulatory authority to establish 
minimum capital requirements in 1983.5  The minimum capital requirements currently applicable 
to national banks under this authority are set forth in Part 3 of the OCC’s rules.6 
 
The OCC has previously determined that a national bank could decrease the par value of its 
shares to $0.01 per share, provided that the bank continued to meet applicable capital 
requirements.7  Because the National Bank Act no longer contains a minimum aggregate par 
value requirement and because section 52 provides only for a maximum par value of $100 per 
share, a national bank may decrease the par value of its shares to $0.01 and transfer the amount 
resulting from that decrease to capital surplus.8   In effecting the decrease in par value and 
increase in capital surplus, a national bank would of course need to comply with all other 
applicable legal requirements, including requirements for procedures to amend its articles of 
association9 as well as requirements for notifying the OCC.10 In this connection, the bank must, 
                                                 
4  Pub. L. No. 106-569, Title XII, § 1233(c), 114 Stat. 3037. 
 
5  146 Cong. Rec. H11991 (daily ed. Dec. 5, 2000)(section-by-section analysis inserted into record by House bill 
sponsor, Rep. Leach); 146 Cong. Rec. S11607 (daily ed. Dec. 5, 2000)(section-by-section analysis inserted into 
record by Senate bill sponsor, Sen. Allard). 
 
6  12 C.F.R. § 3.1 et seq. 
 
7   See Interpretive Letter No. 275 (“IL 275”), reprinted in [1983-1984 Transfer Binder] Fed. Banking Law. Rep. 
(CCH) ¶ 85,439 (October 21, 1983)(national bank could meet aggregate par value requirement with a combination 
of common and preferred shares).   Subsequent to IL 275, the aggregate par value requirement was eliminated by the 
repeal of section 51.  See also Letter from Anthony DosSantos, Licensing Manager, Northeastern District Office, 
OCC, to John H. Smith, Associate Counsel, Mellon Financial Corp. (March 3, 2003)(to be published)(bank 
converting from State to national bank charter may issue zero or no par common shares). 
  
8  The national bank would not be reducing its capital, but merely transferring amounts between two permanent 
capital accounts.  Thus, 12 U.S.C. § 59, which establishes procedures for a national bank to reduce its capital, would 
not apply.  Except as provided in section 59 and 12 C.F.R. § 5.46, a national bank may not withdraw, or permit to be 
withdrawn, by dividend or otherwise any portion of its permanent capital.  Transferring amounts between the two 
permanent capital accounts will not affect the bank’s obligations under 12 U.S.C. § 56 (prohibition on withdrawal of 
capital) or 12 U.S.C. § 60 (restrictions on dividends).  See 12 C.F.R. § 5.63(a).   
 
9  The shareholders of a national bank must approve any amendment to the bank’s articles of association to change 
the par value of the bank’s capital stock.  A certified copy of the amendment to the articles of association also must 
be forwarded to the OCC.  See 12 U.S.C. § 21a.  A national bank with shares that are registered under section 12 of 
the Securities Exchange Act of 1934 must file proxy materials with the OCC pursuant to 12 C.F.R. Part 11. 
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10  Changing the par value of a national bank’s capital stock when the change is offset by an equal change in the 
bank’s capital surplus does not require prior approval of the OCC.  The change, however, does require notice to the 
OCC and does not become effective until the OCC certifies the change.  See Comptroller’s Corporate Manual, 
Other Changes and Activities, Capital and Dividends (April 1998). 
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of course, continue to comply with all applicable capital requirements set forth in the OCC’s Part 
3.  National banks also should be cognizant that a reduction in par value may affect future 
directors’ qualifying share requirements under 12 U.S.C. § 72.11 

 
When a national bank decreases the par value of its shares, it may have an effect on the bank’s 
State tax liability if the relevant State taxes its State banks, to any degree, based on the par value 
of those banks’ shares. This occurs because 12 U.S.C. § 548 provides that:  
 

For the purposes of any tax law enacted under authority of the United 
States or any State, a national bank shall be treated as a bank organized 
and existing under the laws of the State or other jurisdiction within which 
its principal office is located. 
 

Without reaching the question of whether the Arkansas Franchise Tax is the type of tax 
authorized by section 548,12 were such to be the case, a national bank nevertheless may still take 
advantage of corporate options available to it under federal law with regard to its corporate or 
business configuration, such as setting the par value of its shares.  In certain States, that look to 
the par value of a bank’s shares in calculating a bank’s tax obligations, taking advantage of such 
corporate options may, pursuant to section 548, affect the national bank’s tax obligations.      
 
I hope the foregoing is responsive to your inquiry. 
 
Sincerely, 
 
/s/ Julie L. Williams 
 
Julie L. Williams 
First Senior Deputy Comptroller and Chief Counsel 
 
 

 
 
11  Under section 72, a national bank director must own a qualifying equity interest of $1,000 in the stock of a 
national bank or its holding company.   In an interpretive ruling, the OCC has stated that the qualifying equity 
interest may include common or preferred stock that has an aggregate par value of $1,000, an aggregate 
shareholders’ equity of  $1,000, or an aggregate fair market value of $1,000.  The value of the qualifying interest is 
determined as of the date purchased or the date on which an individual became a director, whichever value is 
greater.  See 12 C.F.R. § 7.2005. 
 
12  First Agricultural National Bank v. State Tax Comm’n, 392 U.S. 339, 341-46 (1968) (States may only tax 
national banks as specifically permitted by Congress).  See also, U.S. v. State Board of Equalization, 639 F. 2d 458 
(9th Cir. 1980), cert. denied 451 U.S. 1028 (1981) and Michie on Banks and Banking, Ch. 19, Sec. 1 (1998). 
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